//
"Biz Bir Millet İki Devletiz" Haydar Aliyev
haber, Siyaset, Türkiye İle İlişkiler

Ermenistan’la Savaş Kapıda Mı?


Tüm dünyanın bildiği ancak göz yumup sessiz kaldığı Dağlık Karabağ meselesi, ilk günkü tazeliğini Türk Dünyası için koruyor. Sorunun çözüme kavuşması için yapılması gereken tek şey Ermenistan’ın işgaline son vermesi.

Ermenistan’ın işgaline son verdirmek için Türkiye’nin de desteğini arkasına alan Azerbaycan, uluslararası tüm platformlarda problemi dile getiriyor. %100 haklı olduğu bu konuda ise tüm dünya sessiz kalmış durumda. Bu sessizliği fırsat bilen Ermenistan, Dağlık Karabağ bölgesine yakın bölgelere saldırıda bulunarak odak noktasını farklı bir bölgeye çekmeyi hedeflerken, Dağlık Karabağ meselenin kendi lehine sonuçlanmasını arzuluyor.

Tovuz şehrine yapılan son saldırıda 7 Azerbaycan askeri şehit düştü. Bu saldırıya karşılık olarak olarak 20’den fazla hedef vurularak 100’e yakın askeri gücün yok edildi bilgisi İlham Aliyev tarafından paylaşıldı.

Türkiye’den Destek

İki devlet tek devlet olan Türkiye ve Azerbaycan, her zaman bir dayanışma içerisinde hareket ediyor. Azerbaycan’a yapılan bu saldırıya ilk tepki Türkiye’den geldi. Cumhurbaşkanından sıradan bir vatandaşa kadar herkes Azerbaycan’ın yanında olduğu mesajını tüm dünyaya verdi.

Geçtiğimiz dönemlerde SİHA, İHA vb askeri araçların Türkiye’den alımını gerçekleştiren Azerbaycan, askeri gücünü bir hayli arttırdı. Yani Ermenistan’ın arkasında eski Azerbaycan yok. Üstelik Türkiye’nin konuyla ilgili kararlı duruşu da hem askeri hem de siyasi olarak desteği de eskisinden fazla olacaktır.

Rusya’nın Rolü

Ermenistan’ın en büyük güvencesi ise şüphesiz Rusya. Vaktinden İran’dan da kısa süreli destek görmüş olsa da şu an için İran’dan Ermenistan’a destek gelmesi çok olası görünmüyor. Ancak Rusya her zaman Ermenistan’ı askeri olarak destekliyor. Ülkede yaşanan kıtlık düzeyindeki ekonomik krizler nedeniyle halkında bu savaşın destekçisi olacağı çok olası görünmüyor. Ekonomik ve sosyolojik problemlere karşı sürekli Azerbaycan’la olan krizi bahane eden Erivan hükümeti sıkışmış durumda. Bu sıkışıklığın patlaması olarak bu çatışmaları görmek mümkün. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi Azerbaycan eski Azerbaycan değil. Keza Türkiye’de eski Türkiye değil. Hem siyasi hem ekonomik hem de savaş gücü göz önünde bulundurulduğunda Ermenistan’ın böyle bir savaşı kaldıramayacağı aşikarken, konuyu birden alevlendirip hemen sonlandıracağını zannetmesi hepimiz için şaşkınlık verecek bir durum.

Peki ne olacak?

Dağlık Karabağ meselesinin geçmişi 90’ların başına kadar uzanıyor. Türkiye ve Rusya’nın ortak akılla hareket ederek bölgede ısınan suyu biraz daha ılıtması mümkün görünüyor. Elbette bu konu Dağlık Karabağ’daki işgale Ermenistan’ın son vermesi ve bölgenin Azerbaycan yönetimine geçmesi dışında sonlanmayacak.

Tartışma

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Sayısı

  • 93.932 Ziyaret