//
"Biz Bir Millet İki Devletiz" Haydar Aliyev
Siyaset, Tarih

Zafer!


Zafer inananlarındır. Zafer, zafer benimdir diyenlerindir. Zafer can Azerbaycan’ın; zafer tüm Türkler’in zaferidir!

Yıllardır işgal altında olan Karabağ’ın kurtuluşu için mücadele veren İlham Aliyev komutasındaki Azerbaycan, zaferini kutluyor.

Boş hayaller peşinde koşan Ermenistan’ın başlattığı saldırılar, Azerbaycan’a zaferin kapısını açtı.

Sabırla yıllardır güçlenen ve doğru anı bekleyen Azerbaycan ordusu karşısında direnmekten güçlük çeken Paşinyan komutasındaki Ermenistan ordusu, bölgeyi terk etmeye başladı.

Zafer sonrası yapılacaklar ve kazanımlar tekrar değerlendirilmeli. Bölgedeki yerleşik nüfus ve yıllar sonra sürgün hayatından dönen Azerbaycan Türkleri, bölgeye adaptasyonu sağlanırken hem siyasi hem de ticari atılımların yapılması gerekiyor.

Sosyal Yatırımlar

Eğitim, sağlık, ulaşım, alt yapı, güvenlik gibi konulara masaya yatırılması gereken başlıca hususlar. Bir bölgenin daha rahat ve yaşamak için tercih edilmesi için olmazsa olmaz unsurlardır. Bölgenin gelişimi için öncelikle bu hususlar en iyi hale getirilmelidir. Bölgedeki halkın ve bölgeye geri dönecek yurttaşların, refah ve huzur içinde yaşaması için bu adımların atılması gerekiyor.

Türkiye’nin desteğiyle Azerbaycan’ın kararlılığıyla saymış olduğumuz tüm bu adımlar kısa sürede hayata geçirilebilir. Bu sayede göçmen hayatı yaşayanlar yurtlarına endişe duymadan gönüş rahatlığıyla dönüş yapabilir. Eğer ki bu koşullar sağlanmaz ise insanların yurtlarına dönüşü elzem bir hal alabilir.

Azerbaycan’da özel sektör yıllardır gelişimini sürdürüyor ancak yeterli düzeye ulaşabilmiş değil. Bu nedenle bölgede kalkınmayı sağlamak için yatırımların hayata dönüşmesi gerekir. Bölgenin kalkınması için ilk etapta istihdam sağlanmalı.

Ekonomik Yatırımlar

Hükümet bölgenin kazanımı için doğru adımlar atlamalı ve özel sektöre hem örnek hem de özendirici olmalıdır. İlk etapta üretim fonksiyonlarını elinde bulunduran devlet, bu bölgede yeni fabrikalar kurarak istihdam sağlamaldır. Ardından özel sektör yatırımları için geri ödeme kolaylığı olan uygun krediler ve vergi düzenlemeleri getirmelidir.

Yerli ve yabancı yatırımlar muhakkak desteklenmemi. Ancak öncelik Azerbaycan ve Türkiye kökenli yatırımcılara sağlanmalı. Aksi halde iyi niyet anlaşmalarına uymayan yabancı yatırımcılar nedeniyle istenmeyen olumsuz durumlarla karşılaşma riski artacaktır.

Azerbaycan ve Türkiye’nin yanı sıra dostane ilişkilere sahip olduğumuz ülkenin yatırımcıları desteklenerek bölgenin uluslararası önemine bir kez daha vurgu yapılarak, kalkınma daha hızlı hale getirilebilir.

Tartışma

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Sayısı

  • 93.932 Ziyaret