//
"Biz Bir Millet İki Devletiz" Haydar Aliyev
Ekonomi

Dünyanın en büyük 10 bankası


2020 yılında tüm dünyada etkisini gösteren koronavirüs, bankacılık sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Özellikle aktiflerin sürekli olarak yer değiştirmesi dünyanın en büyük 10 bankası listesi üzerinde beklenen etkiyi yarattı.

Son yıllarda Çin’in yapmış olduğu ekonomik atak en büyük bankalar listesinde kendisini gösteriyor. Öyle ki şu an dünyanın en büyük bankaları listesinde oldukça fazla sayıda Çin menşeili bankalar var. Listede pek çok bankanın adını duymamış olabilirsiniz. Çünkü liste “en iyi hizmet veren” veya “en fazla müşterisi olan” gibi bir kriter içermiyor. Sahip oldukları ve yönettikleri aktifleri içeriyor. Haliyle bildiğiniz bankaları bir kenara bırakabilirsiniz. Aktifleri en çok etkileyen unsur ise hükümetlerin sahip oldukları varlıkları muhafaza etmeleri veya yönlendirmeleridir.

top 10 banks in the world

Tüm bu kriterler göz önünde bulundurularak hazırlanan “Dünyanın en büyük bankaları 2020” listesi aşağıdaki gibidir.

  1. ICBC – Çin Sanayi ve Ticaret Bankası (Çin)
  2. CCB – Çin İnşaat Bankası (Çin)
  3. Çin Ziraat Bankası (Çin)
  4. Bank of China (Çin)
  5. J.P. Morgan (Amerika Birleşik Devletleri)
  6. HSBC (Birleşik Krallık)
  7. MUFG – Mitsubishi UFJ (Japonya)
  8. Bank Of America (Amerika Birleşik Devletleri)
  9. BNP Paribas (Fransa)
  10. Barclays (Birleşik Krallık)

Görüldüğü üzere en büyük 10 banka listesinde tam 4 tane Çin bankası var. Son yıllarda yapmış oldukları ekonomik atılımların meyvesini topluyorlar. Zaten dünyanın en büyük ekonomisi listesinde de son yıllardır zirveyi kimseye bırakmayan Çin, burada da zirvenin başında.

Umarım ülkemizde en kısa sürede ekonomik olarak kendisini toparlar ve bu listede bizde kendi ülkemizi temsil eden şirketleri görürüz.

Kaynak: The World’s Largest Banks in 2020

Tartışma

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ziyaretçi Sayısı

  • 93.932 Ziyaret